Antikroppstest covid-19

Coronatest Långshyttan

Antikroppstest covid-19

Många söker efter ett coronatest i Långshyttan. Det finns två olika typer av coronatester som man pratar om, det ena är för att se om man har en aktiv infektion av covid-19 och det andra är ett antikroppstest för covid-19 där man ser om man har haft en infektion tidigare.

Nu har vårdcentralerna i Långshyttan öppnat upp för att man får gå och ta ett coronatest för att se om man har en aktiv infektion. Med detta test kan du inte se om du tidigare varit sjuk utan endast om du just nu är sjuk i covid-19. För att se om du har haft corona (covid-19) behöver du ta ett antikroppstest covid-19.  

För att ta ett antikroppstest covid-19 i Långshyttan finns det flera ställen att vända sig till. Här nedan listar vi de som i dagsläget erbjuder coronatester i Långshyttan eller som de heter antikroppstester för covid-19 i Långshyttan.  

Har ni tips på någon fler som vi missat kontakta oss gärna. Vi kommer att uppdatera denna sida allt eftersom det kommer nya tester, men då det nu går snabbt med fler och fler som erbjuder dessa typer av coronatester i Långshyttan så kan vi missa några.  

Vilket coronatest ska man välja?

Här kan ni jämföra de coronatester för antikroppstester covid-19 som finns att köpa. Många av dessa finns endast i storstäderna men det ökar hela tiden på med nya städer så håll koll på utförarnas sidor. På werlabs.se kan du fylla i dina uppgifter och stad så får du ett meddelande om när det finns tillgängligt med covid-19 antikroppstest i din stad. 

Covid-19 antikroppstest

Typ av test

Vårt betyg

Pris

Boka tid

Hemmatest. Blodprov som skickas in för analys. 

5/5

595 kr

Hemmatest – blodprov som skickas in för analys. 

5/5

595 kr

Hemmatest. Blodprov som skickas in för analys. 

5/5

399 kr

På närmaste provtagningsställe genom blodprov.

4/5

745 kr

På närmaste provtagningsställe genom blodprov.

4/5

750 kr

Snabbtest hemma. Svar på 10 minuter

3.5/5

199 kr

På vårdcentral genom blodprov

3/5

495 kr

Hur säkra är coronatester?

Denna fråga har inte ett enkelt svar. Det finns en uppsjö av olika coronatester på marknaden och de har olika känslighet för att upptäcka de som har utvecklat antikroppar mot covid-19. Som ni kan se i tabellen så är de covid-19 antikroppstester i Sverige som erbjuds till privatpersoner väldigt tillförlitliga. Det finns dock fler som säljer coronatester till företag endast och dessa kan ha andra grader av tillförlitlighet. 

Innan ni bestämmer er för att köpa ett coronatest i Långshyttan eller antikroppstest för covid-19 i Långshyttan bör ni kolla upp vilket test som används och vilken tillförlitlighet detta test har.

Det finns nu på marknaden två olika typer av antikroppstester för covid-19, ett som är ett snabbtest där du får ett stick i fingret och svar inom ca 15 minuter och ett ventest där du lämnar blod som skickas in för analys och svar kommer efter ca 24-48 timmar.  

Covid-19 coronavirus

När kan man ta antikroppstest covid-19?

För att testet ska bli så säkert som möjligt bör du vänta minst 14 dagar efter du varit sjuk för att din kropp ska ha hunnit bilda antikroppar mot covid-19. En del tester visar på förekomsten av både IgM och IgG. 

IgM är de antikroppar som kroppen börjar producera redan efter något dygn för att sedan successivt försvinna. Dessa kan då påvisa om din infektion var nyligen och du har en pågående reaktion. Detta behöver inte betyda att du är smittsam men om du får positiv svar på IgM rekommenderas det att du isolerar dig.  IgG börjar vanligen bildas efter ca 5-7 dagar och visar om du har haft en infektion och bildat antikroppar mot Covid-19. Dessa coronatester visar inte om du har antikroppar mot andra coronavirus utan endast mot covid-19 som är det coronavirus som nu sprids i världen. 

I en publikation som finns att läsa på Folkhälsomyndighetens sida skriver de att det har visats att IgG nivåerna fortsätter att öka även under och till och med efter den tredje veckan efter insjuknande. Det är därför bättre att vänta med sitt test tills efter minst 14 dagar för att kroppen ska få en chans att tillverka nog mycket antikroppar för att antikroppstestet ska kunna påvisa dessa. 

 

Snabbtest corona

Nu börjar det komma fler möjligheter till snabbtester för att testa corona. Nu erbjuder flera ställen ett covid-19 snabbtest för att se om man har antikroppar mot sarsCov2. Detta test har lite lägre sensitivitet och därmed finns större risk för felaktigt svar. Det är dock mycket billigare än andra tester som finns och du tar testet enkelt i ditt hem och får svar inom 10 minuter. Det som är värt att tänka på, vilket gäller alla typer av antikropsstester, är att vänta helst mer än 14 dagar efter du haft en infektion. Det tar ett tag för kroppen att tillverka antikroppar och därför bör man vänta en tid för att minska risken för felaktigt svar. 

Antikroppstest Covid-19 pris

Priserna för ett coronatest i Långshyttan varierar en del beroende på vilken vårdnadshavare man vänder sig till. Det är inte alltid det billigaste är det bästa och här är det viktigt att välja ett test med hög sensitivitet.  Eftersom att antikroppstest covid-19 inte går under högkostnadsskyddet blir det även en högre kostnad. Kostnaden du betalar är för att de som utför testet ska täcka sina kostnader såsom till exempel löner och lokal. 

I dagsläget finns inte tester som kan genomföras i vården till ett subventionerat pris i alla regioner. Vill du däremot testa dig för att se om du har en aktiv infektion av covid-19 kan du göra ett coronatest i Långshyttan på din vårdcentral. Det finns även många snabbtest och hemmatest man kan köpa. Du kan läsa mer om PCR test och antigentest på vår sida om coronatest

Antikroppstest Covid-19 barn

Barn testas tyvärr inte för antikroppar mot covid-19. Vad som är orsaken bakom detta enligt 1177 är att testerna kan vara mindre tillförlitliga för barn samt att det inte påverkar smittskyddsåtgärderna om man testar för antikroppar då det innebär att de redan har haft covid-19. 

Blir man immun mot corona?

Idag är man säker på att coronaviruset Sars-CoV-2 med genomgången covid-19 ger en hög grad av immunitet hos de allra flesta. Det är väldigt få som har fått sjukdomen igen efter de har genomgått en tidigare covid-19 infektion. Det verkar även skydda bra mot de nya varianterna som delta.

Forskare testar hela tiden immuniteten hos de som genomgått en sjukdom och så länge som testerna har pågått kvarstår immuniteten hos de flesta. Det råder däremot fortfarande meningsskiljaktigheter mellan olika forskargrupper över hur immun man är och vad som hänt i de fåtal undantagsfall som fått covid-19 två gånger.  

När man tar ett coronatest i Långshyttan får man ha detta i åtanke. Ett antikroppstest för covid-19 visar att man har gått igenom sjukdomen. Sedan får man hålla sig uppdaterad på hur forskningen kommer fram om immunitet mot corona /Sars-CoV-2 /covid-19.