Alla läkare online

CORONATEST

Coronatest

Coronatest

Pågående infektion Covid-19

Reseintyg

Pris

Köp test

Covid-19 hemmatest

Du tar testet hemma och skickar det sedan med posten till labbet. 

Svar inom 2 dagar efter testet ankommit till labbet.

 

Nej

495 kr

Covid-19 antigentest 

– Du måste vara frisk sen minst 7 dagar. 

– Du får svar inom en timma

– Endast tillgänglig på Fotografiska i Stockholm och Scandic Opalen i Göteborg.

Nej

545 kr

Covid-19 hemmatest

Du får ett test hem som du sedan skickar tillbaka. 

Svar kommer inom 72 timmar efter det har ankommit till laboratoriet.

 

Ja – 1450 kr

Svar inom 48 timmar

Framgår ej pris

Covid-19 PCR test

Drop in tider endast i Stockholm city

Endast med reseintyg 

 

Ja – 1250 kr

 

1250 kr

Coronatest eller ett PCR test för pågående Covid-19 behöver ofta tas för att kunna visa om man har eller inte har covid-19 infektion. En del arbetsplatser eller skolor kan kräva ett testsvar innan personen får återgå. Det finns två typer av coronatest för en pågående infektion, PCR test och antigentest. Idag kan du få PCR test genom att boka på alltid öppet och gå till någon av drive-in stationerna eller hämta ut ett test kit för att ta provet hemma. Dessa coronatest är gratis men kan ibland ta lång tid att få svar och vara svårt att få en tid som passar. Dessa tester är även till för de som har symtom och inte för dig som vill veta om du har covid-19 inför en resa. 

Reseintyg covid-19

Flera länder kräver nu att man kan uppvisa ett så kallat covid-19 reseintyg för att få komma in i landet. Dessa behöver vara max 48-72 timmar gammalt, kolla upp vad som gäller i det landet du ska resa till. Då du tar dessa tester när du är frisk så kan du inte vända dig till din vårdcentral för att få ett PCR test för resa. De utfärdar inte heller några reseintyg. 

En del länder kräver endast ett negativt svar medan andra kräver ett skrivet reseintyg för att få resa in i landet. Det är väldigt viktigt att du innan försäkrar dig om vad som gäller i det land du ska resa till för att inte riskera att bli fast på flygplatsen eller få vända hem igen. 

Det finns ett flertal ställen som idag erbjuder PCR-tester med reseintyg. Försäkra dig om att de kan ge dig det som krävs av ankomstlandet iform av information på intyget samt antal timmar som de kan ge dig ett test och intyg. Det är väl värt att börja undersöka detta i god tid innan din avresa. 

Covid-19 coronavirus

Coronatest - pågående infektion

Det finns några olika typer av coronatest för att kunna påvisa en pågående covid-19 infektion. Man skiljer mellan PCR och antigentest. Ett PCR test kan sedan tas av en inom sjukvården eller så kan du beställa ett hemtest där du själv utför provet och lämnar in det. 

Antigentest

Antigentest ger dig ett snabbare svar då det inte skickas iväg till ett laboratorium för analys utan analyseras direkt av provtagningspersonal. Detta gör att du får svar samma dag som testet tas. Med ett PCR-test kan det ta flera dagar innan du får ett svar. 

Även ett antigentest tas genom ett näsprov. De ställen som erbjuder antigentest tar endast detta test på de som är symtomfria för att påvisa friskhet. Du kan alltså inte ta detta när du är sjuk för att se om du har covid-19. 

Antigentest har en hög träffsäkerhet men inte lika exakt som ett PCR-test. Ett antigentest tas när man snabbt vill ha ett friskhetsintyg. Det är mycket användbart exempelvis på företag för att hålla nere smittorisken. Det är ett snabbt test för att försäkra sig om att alla som kommer till en plats är friska och inte har en covid-19 infektion men symptomfria. 

Skulle ett antigentest visa ett positivt svar kan det vara bra att följa upp med ett PCR -test för att säkerställa svaret. 

PCR test

Vad är då ett PRC test? Jo det är ett test som tas i näsan. Detta prov analyseras för att se om du har en pågående infektion genom att söka upp arvsmassa (RNA) från viruset, i detta fall SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Det är PCR som används inom sjukvården och när du bokar en tid för att testa dig för pågående Covid-19 infektion när du har symptom. När du önskar ha ett friskintyg kan det vara både PCR eller antigentest som används beroende på vart du vänder dig. Ett antigentest går snabbare att få svar på vilket kan vara bra att ha i åtanke om du behöver ett snabbt svar. Du kan dock även får ett PCR test med reseintyg. En del resmål kräver att du visar ett reseintyg tagit med PCR för att det ska vara godkänt. 

Hemtest

Det finns covid-19 hemtest att beställa hos exempelvis dynamic code. Önskar du veta om du har en covid-19 infektion i kroppen vid ett speciellt tillfälle, du kanske ska åka någonstans inom Sverige eller träffa någon och vill vara säker innan. Det finns många orsaker idag varför man vill ta ett hemmatest för pågående covid-19 infektion. 

När du beställer ett corona hemtest från exempelvis dynamic code får du ett hemtest i din brevlåda inom någon dag. Du kan sedan i lugn och ro ta testet i ditt hem när det passar dig. Det finns tydliga instruktioner i förpackningen för hur du ska utföra testet. När du sedan är klar med ditt test skickar du in det till dynamic code. Efter att testet har ankommit till dynamic code (vanligen tar det en dag för posten att komma fram) så analyseras ditt prov och du får svar inom 2 dagar. Du får inte något reseintyg med denna tjänst men du kan visa upp ditt test i mobilen om du så önskar och någon kräver att se svaret på ditt prov. 

Barn

Vill du göra ett test på ditt barn för att se om de har en pågående covid-19 infektion kan du använda appen alltid öppet för att göra detta genom vården. Du får först välja att agera som ombud för ditt barn och sedan följer du samma bokningsväg som för dig själv. Skilnaden är att för ditt barn kan du endast hämta ut ett testkit som du får med dig hem. Hemma genomför du testet på ditt barn och sedan ska detta inlämnas på samma ställe som du hämtade provet på. 

Hur lång tid det tar innan du får svar på ett sådant prov kan vara olika beroende på hur stort tryck på tester det är. Det kan även ta några dagar för att få en tid bokad för att få hämta ut ditt prov. Vill du ha ett snabbare svar så kan du även köpa ett hemtest för att utföra på ditt barn. Detta kan du köpa genom dynamic code eller doktor.se. Du kan även göra PCR test med reseintyg för ditt barn. Tänk på att förbereda ditt barn innan då de kan tycka att det är obehagligt att genomföra testet. 

Antikroppar

Antikroppar är det som kroppen tillverkar när man får ett virus i kroppen. De antikroppstester som finns för covid-19 är därmed för att påvisa om ni redan har haft en genomgången covid-19 infektion. Dessa kan inte berätta om du har en aktiv covid-19 infektion i kroppen då ska du göra någon av ovanstående tester. Vill du ta ett antikroppstest så har vi sammanställd de olika tester som finns på marknaden och vad de kostar och kan ge dig för svar. 

Tänk på att du bör vänta minst 14 dagar efter att du har varit sjuk med misstänkt covid-19 för att din kropp ska ha hunnit producera nog med antikroppar för att synas på ett antikroppstest. Därefter kan det även vara så att du får ett negativt test om det har gått lång tid efter din infektion. Flera undersökningar har genomförts där man sett att antikropparna dalar efter ett tag men man har T och B-celler som fortfarande skyddar en. Testet som görs i Sverige på Danderyds sjukhus visar att man har antikroppar kvar i åtminstonde 9 månader, detta kan vara mycket längre som andra studier visar men just studien på danderyds sjukhus följer ett visst antal personer för att se hur deras antikroppar ser ut. Andra studier har kollat på fler faktorer och räknat ut från i vilken takt antikroppar, T och B celler minskar eller ökar och därifrån dragit slutsatsen om hur länge en person är immun efter en genomgång av en covid-19 infektion.