Online hälsotester

Hitta rätt hälsotest för dig. 

Självtest

Vilka tester erbjuds

Hur fungerar det?

Köp test

Hälsotest
Covid-19 test 
Infektionstest
Vitaminer & mineraler
Kvinnohälsa
Graviditet & fertilitet
Prostatatest
Allergitest

Här får du ett test hem där du direkt får svar. Du får ett svar som är positivt eller negativt. Det är som det låter ett snabbtest för att testa om du har eller inte har något. Ungefär som ett graviditetstest. 

Livsstil – ex fett & hälsa
Könssjukdomar 
Infektioner – ex covid-19 & halsfluss
Mage & tarm – ex laktos & gluten 
Kvinnohälsa – ex HPV & urinvägsinfektion
Familj & släktskap – ex faderskap & NIPT

Du får ett testkit med enkla instruktioner som du använder hemma. 

Du skickar in ditt test med medföljande portofria förpackning. 

Svaren kommer sedan online. Du går in med din unika kod. 

Stora hälsotester
Covid-19 test
Vitaminer & Mineraler
Graviditet
Kroppen/Organ
Kost
Ledvärkstest

m.m

Du köper ditt önskade test online och kan direkt gå till nästa steg. 

Du går till ditt närmsta provtagningsställe. 

Svaren kommer digitalt och du loggar enkelt in med BankID. 

Stora hälsotester
Covid-19 test 
Vitaminer
Matintoleranser
Alleriger
IBS
Hormoner
m.m

Beroende på vilket test du har beställt får du hem ett testkit. Registrera ditt test online.

Du skickar in ditt ditt test med medföljande portofria förpackning. 

Svaren kommer sedan online. Du går in med din unika kod. 

Stora hälsotester Hormoner Hjärta och kärl Lever och njurar Vitaminer och mineraler Blod och immunförsvar Allergi Cancer Ämnesomsättning/sköldkörtel

Du köper ditt önskade test online och kan direkt gå till nästa steg. 

Du går till ditt närmsta provtagningsställe. 

Svaren kommer digitalt och du loggar enkelt in med BankID. 

logo werblabs

Stora hälsotester
Vitaminer & Mineraler
Hormoner
Kroppen/Organ
Allergi
Fertilitet & graviditet
Covid-19 test

Du köper ditt önskade test online och kan direkt gå till nästa steg. 

Du går till ditt närmsta provtagningsställe. 

Svaren kommer digitalt och du loggar enkelt in med BankID

Hälsotest

Idag vet vi att det är mycket vi kan göra för att påverka vår hälsa och att det kan leda till ett längre eller kortare liv. Sen finns det såklart de som har otur och lever ett hälsosamt liv men ändå får en sjukdom och dör i förtid. Däremot finns det mycket man kan göra för att minska risken för en rad olika sjukdomar såsom exempelvis flera typer av cancer, hjärt och kärlsjukdomar med mera. För att hålla koll på din hälsa och tidigt upptäcka om något inte står rätt till i kroppen kan du göra regelbundna hälsokontroller. Med de tester som erbjuds online kan du få indikationer om något inte står helt rätt till i kroppen som du sedan kan använda när du pratar med din doktor. 

Förutom att hålla koll på din hälsa och kropp finns det några grundläggande saker du kan göra för att boosta din hälsa direkt:

Stärk ditt immunförsvar

Att stärka sitt immunförsvar är även ett sätt att minska risken att bli sjuk under årets influensasäsonger. Även om du kanske blir sjuk så kan ditt sjukdomsförlopp minska om du har ett starkt immunförsvar. Ta reda på dina vitamin nivåer för att se om du är i behov av extra tillskott av exempelvis d-vitamin och c-vitamin för att hålla ditt immunförsvar starkt. En god start kan vara att genom ett blodprov se vilken nivå du har idag för att se om dina viktiga vitaminer ligger inom en god nivå eller om de bör höjas genom annan kost eller kosttillskott.

Behöver jag kosttillskott?

Kosttillskott är väldigt populärt och det finns många sidor som säljer olika kosttillskott. Men vad behöver man för kosttillskott egentligen? Att ha brist på några vitaminer eller mineraler kan göra att du inte känner dig helt bra. Du kanske blir trött, får ont i lederna, sover dåligt med mera.

En vitamin som de flesta behöver ta i tillskott är d-vitamin då det inte går att få i sig nog mycket via kosten och vi här i Sverige inte har nog mycket solljus framförallt under vinterhalvåret för att fylla på våra d-vitamin depåer. Däremot så kan det även bli för mycket av D-vitamin vilket kan i sällsynta fall kan leda till njursten. Även andra vitaminer som exempelvis A-vitamin kan ge negativa effekter i för höga doser. Vi rekommenderar därför inte att man köper alla möjliga kosttillskott och börjar äta dessa utan att man först genomför hälsotester för vitaminer och mineraler för att se vad man har brist på och därmed behöver extra tillskott av. Känner du dig fortfarande osäker efter ditt test eller om testet visar något annat du blir osäker över kan du alltid kontakta en doktor online för vidare råd och eventuell behandling.

Börja med insidan

Var ska man då börja med när man vill förbättra sin hälsa. Ett första steg är att ta reda på hur det idag ser ut på insidan av hela din kropp. Det finns stora hälsokontroller där man får en MR -röntgen och flera läkarbesök m.m men dessa kostar en hel del pengar. Istället kan man köpa ett hälsotester online. Detta kan ge dig en indikation ifall att något i kroppen inte verkar såt helt rätt till och du kan sedan ta detta till din läkare för vidare utredning. Många sjukdomar har diffusa symtom och det kan vara svåra att upptäcka och diagnostisera. Däremot är det ofta bättre ju tidigare en sjukdom upptäckts så att behandling tidigt kan läggas in.

Det finns en rad olika hälsotester som du kan köpa online. De test som vi provat och gillar är dynamic code och Medisera. Det är enkelt och man får råd från en doktor i sin journal när man loggar in för att kunna tyda sina provsvar. En del tester kan det vara svårt att tyda svaren själv men här är det väldigt ordentligt och pedagogiskt förklarat med både text och siffror som visar om du ligger inom normalintervallet eller utanför. Du kan även logga in i din journal vid senare tillfällen och där finns alla dina tester sparade och du kan då jämföra från år till år.

Hur ofta bör jag göra hälsotest?

En gång om året kan vara en bra regel för att kunna följa sin hälsa och se om några siffror är på väg åt fel håll i tid. Det blir som en årlig hälsokontroll för att kunna upptäcka avvikelser i tid. Genom ett hälsotest kan du bland annat se om du har någon vitaminbrist, på väg mot diabetes eller något annat i dina levnadsvanor som gör att din hälsa inte är på topp.

Skulle du uppleva besvär däremellan så är det såklart bra att ta ett extra test för att kunna stilla dina tankar om vad det kan bero på. Det kan vara svårt att komma till en doktor med diffusa problem och då kan hälsotester vara ett sätt att utesluta eller hitta det som är problem.

Vilka hälsotest ska jag välja?

Du kan i princip hitta ett test för allt online. Men vad ska man testa och vad ska man inte testa? Kort svar så kan du undvika sådana tester vars svar inte kommer att ge dig något. Sen kan man självklart testa allt som man tycker är intressant också men vill man sålla och välja ut de tester som ger dig användbar information. Exempelvis kan det vara viktigt att få veta i tid om ens sköldkörtel antingen överproducerar eller underproducerar hormoner då det kan ge långtgående hälsokonsekvenser medan det kanske inte är lika viktigt att veta om du är immun mot vinterkräksjukan eller inte. Det kan vara intressant att få veta om man är immun mot vinterkräksjukan men det kommer inte att ändra ditt liv på något sätt och inte ge dig några hälsofördelar.

Omfattande hälsokontroller

Vill man göra det lätt för sig så väljer man någon av de stora hälsotesterna. Dessa innefattar bland annat flera olika tester inom områden som sköldkörteln, vitaminer, njurfunktion och markörer för hjärt- kärlsjukdomar. som kan hjälpa din hälsa framöver. Då har du en god grund för hur ditt hälsoläge ser ut.

Sjukdomar eller brist

Har ni någon sjukdom i släkten som du oroar dig för lite extra eller du har fått symtom som kan tyda på exempelvis problem med sköldkörteln eller vitaminbrist så kan du ta specifika test för just det som du önskar få svar på.

Allergitest

En annan kategori tester som även kan vara intressanta att göra är olika tester för allergi. Kanske märker du att du reagerar på något men du vet inte vad. Genom ett allergitest kan du ta reda på vad det är du reagerar på och se om du kan utesluta det eller minska din kontakt med det som du är allergisk mot.

Stora hälsotest

Det finns flera olika hälsotester som är i olika omfattning. Vilket man ska välja kan dels bero på vilken ålder du är, om du har några ärftliga sjukdomar som du vill hålla extra koll på eller hur mycket information du känner att du vill ha. Priset kan kännas högt vid en första anblick men det kan göra skillnad att upptäcka riskfaktorer för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes tidigt. Du kan då göra förändringar i din kost och hälsa som kan vara livsavgörande.

Beställ ditt test online

Du kan beställa ditt hälsotest direkt på sidan. Där kan du läsa exakt vad som ingår i de olika testerna. Antigen väljer man en av de tre hälsokontroller som finns eller separata mindre test för något mer specifikt man vill kolla upp. Så fort du har beställt så skickas testerna direkt till de mottagningar som de samarbetar med runt om i Sverige.

Var tar jag blodprov?

När du köpt ett test skickas det automatiskt ut till mottagningar där du kan gå och lämna blodprov. Det finns en lista över vilka mottagningar som finns i Sverige och du kan hitta den som finns närmast dig. Sedan går du till denna mottagning och där kan du lämna blod. Ditt blod skickas sedan på analys och ofta får du ditt svar inom några timmar för de flesta proverna.

Hur får jag mitt provsvar?

Efter att du har lämnat ditt blodprov som skickats på analys inväntar du svar som dyker upp i din journal. Du får ett sms och mail när dina provsvar är redo. Har du tagit ett stort hälsotest kan du få en del svar inom ett par timmar och sedan dröjer en del svar lite längre.

I din journal kan du läsa mer om varje svar och se om du ligger inom normalintervallet eller om något är avvikande. Till dessa svar kommer kommentarer från en doktor som har gått igenom dina provsvar. Svaren är väldigt pedagogiska och det står tydligt om det är något du bör gå vidare med att kolla upp. Antigen får du rekommendation om att göra ett nytt test inom en viss tid för att se om det var en tillfällig avvikelse eller om du bör uppsöka en doktor för vidare utredning. En del hälsomarkörer kan visa att man ligger utanför intervallet men kan bero på normala omständigheter och då rekommenderas du istället att göra om testet för att se om så är fallet eller om det indikerar att något är fel och doktor bör uppsökas.

Är det något i ert prov som inte ser bra ut kommer ni få en rekommendation att kontakta en läkare. Detta kan ni göra genom att kontakta en doktor online. Ni får då snabbt vidare hjälp med hur ni ska tyda ert prov, vad ni bör göra eller om fler tester behöver göras. Ibland kan du även få en rekommendation att göra ett nytt test inom en viss tid för att se om det var en engångsföreteelse pga något annat. Är det något som indikerar att det kan vara något som ska kollas upp så får man en kommentar med ”sök också hjälp”

Hemmatester för snabbt svar

Förutom dessa större hälsotester finns det även tester för att ta reda på om du har någon allergi, hälsotillstånd eller sjukdom. Du kan tex testa dig för pollenallergi, glutenintolerans, vinterkräksjukan, covid-19 eller urinvägsinfektion. Många av dessa tester hittar du på dynamic code.

Här finns även en del DNA-tester för att exempelvis se vilken ämnesomsättning du har eller om du har en gen som gör att du lättare går upp i vikt. Utifrån dessa kan du sedan anpassa din kost och träning för att lättare gå ner i vikt, bygga muskler eller gå upp i vikt. Dessa tester kan hjälpa dig att boosta din hälsa genom att lära känna din kropp och dess behov ännu bättre.

Hur fungerar ett hemtest eller snabbtest?

Många av dessa tester som du kan beställa hem fungerar så att du droppar lite blod eller kissar på en sticka och efter några minuter har du ett provsvar. Dessa tester visar ett ja eller nej, positivt eller negativt. Du kan inte här få några intervaller och om du ligger högt eller lågt på en skala som du får i de mer omfattande testerna där det kommer ett längre provsvar i en journal.

En del av de tester som man beställer hem skickas däremot in via posten för att analyseras och därefter skickas svaren på testerna till dig. Dynamic code har till exempel en kod som man sedan skriver in på en sida. När dina provsvar är klara kommer du in i en journal som ger dig dina resultat. Det är därför väldigt viktigt att du inte tappar bort din kod innan du har fått ditt resultat.

Här finns även en del DNA-tester för att exempelvis se vilken ämnesomsättning du har eller om du har en gen som gör att du lättare går upp i vikt. Utifrån dessa kan du sedan anpassa din kost och träning för att lättare gå ner i vikt, bygga muskler eller gå upp i vikt. Dessa tester kan hjälpa dig att boosta din hälsa genom att lära känna din kropp och dess behov ännu bättre.

FAQ - Frågor& svar om hälsotester

Hälsotester är ett test där du ser hur din kropp mår på insidan. Det kan vara ett sätt att få reda på information om hur kroppen mår eller hur du kommer att må om du fortsätter leva som nu. . Resultat kan ge indikation om du bör ändra dina levnadsvanor för att undvika framtida sjukdom eller ge en bild av hur det ser ut i hela kroppen.

Du kan hitta flera livsstilstester om ni vill veta hur er livsstil ser ut. Men många vet nog redan med sig om vilken livsstil man har men det kan vara så att denna livsstil inte passar de biologiska förutsättningarna man har. Du kanske tränar massor men tränar fel eller äter en hälsosam kost men din kropp kräver annat. Önskar man veta mer om hur ens dna påverkar kroppen i tex träning eller kost så kan man ta ett dna-test. Du kan hitta både dna test för träning och kost.

Det finns fysiska hälsokontroller som genomförs på en mottagning som erbjuder detta. Här får du omfattande kontroll av din hälsa genom både fysiska kontroller samt blodprov. Dessa hälsokontroller är ofta dyra och omfattande. Vill man ha ett mindre kostsamt och omfattande prov på sin hälsa kan man köpa ett blodprov för hälsokontroll vilket du kan göra online på några minuter. Dessa kan fås i olika omfattning till olika priser. Du kan enkelt beställa dessa hemma för att sedan gå och ge blodprov när det passar dig. Därefter skickas ditt blodanalys och ett provsvar får du inom några dagar, en del svar kan komma redan inom några timmar.

Det går på några minuter att köpa hälsotester online. Du kan beställa allt från ett enkelt hemmatest till att lämna blodprov på en vårdcentral. Hemmatesterna ger ofta direkt resultat inom ett par minuter. När du lämnar ett blodprov får du ditt provsvar i din journal tillsammans med information om vad resultaten visar.