Klump i halsen?
Sköldkörteln

Sköldkörteln sitter på halsens framsida nedanför struphuvudet och har en viktig funktion för vår att vår kropp ska fungera. Problem med rubbningar av sköldkörtelhormon är vanligast hos kvinnor. Många går med sina besvär under en längre tid och det kan ta lång tid innan de till slut får diagnosen om att problemen härrör till deras sköldkörtel.

Detta beror på att problem med sköldkörteln ofta ger vaga och diffusa besvär. Du kanske tänker att det beror på stress, klimakteriet, slutade röka m.m. Därför är det bra att med jämna mellanrum göra ett test för att se hur sköldkörtelhormon TSH, T3 och T4 ligger till. Då kan du snabbt få behandling och slippa långvariga problem. Hos bland annat Werlabs kan du enkelt beställa ett test för att kolla din sköldkörtel. Med dina provsvar får du ett pedagogiskt svar där du lätt kan se om du behöver uppsöka en läkare för vidare behandling eller om allt ser bra ut. Har du flera av nedanstående symtom men proverna visar att din sköldkörtel fungerar som den ska kan du gå vidare och leta efter andra orsaker till dina problem. Men du kan då i alla fall utesluta att det har med sköldkörteln att göra.

Vad gör sköldkörteln?

Den viktigaste uppgiften sköldkörteln har är att reglera vår ämnesomsättning. För att uppnå detta tillverkar sköldkörteln T3 och T4 hormoner. Genom ytterligare ett hormon som kallas TSH kontrollerar hypofysen i hjärnan sköldkörteln. Sambandet mellan dessa hormoner behöver vara i balans och det är när den balansen rubbas som symtom kopplade till överproduktion eller underproduktion i sköldkörteln.

Vid en överproduktion även kallat hypertyreos ökar kroppens ämnesomsättning och kroppens system blir stressat och uppjagat och går för fullt. I motsats när det är en underproduktion av hormon i sköldkörteln så kallad hypotyreos blir istället ämnesomsättningen låg och kroppens system går på sparlåga.

Symtom vid hypertyreos

Överproduktion av hormon

Svaghet i muskler – Du känner dig svag och att du inte orkar lika mycket som vanligt.

Hår, hur och naglar – du kan uppleva att du tappar mycket hår, nya bekymmer med huden uppstår och att naglarna kan släppa.

Psykiska symtom – Oro, extra känslig, nervös och ha nära till gråten.

Humörpåverkan – Du kan bli mer irriterad och arg än vanligt.

Påverkan på matsmältningssystemet – Lös mage, förlorad eller minskad aptit samt viktminskning.

Rubbning av menscykeln – Mensen håller inte sin vanliga rytm, upphör eller förskjuts.

Sömnstörningar – Du kan uppleva att du är tröttare än vanligt och att du sover sämre.

Oregelbunden kroppstemperatur – Svettningar i vallningar och en värmekänsla i kroppen.

Påverkan på hjärtat – Hjärtklappning, ökad puls och darrningar i kroppen. Är du äldre kan enda symtom vara att du har en hög puls och förmaksflimmer.

Ögonbesvär – Svidande, röda och grusiga ögon. Ögonen kan även bli framskjutna i ögonhålan och ögonlocken dras uppåt. Ovanligare symtom är dubbelseende, nedsatt syn eller exoftalmus (ögon som gravt står ut från ögonhålan

Hög feber, hjärtklappning, rastlöshet och rikliga svettningar – Detta är symtom på den ovanliga och allvarligaste varianten av hypertyreos som kallas toxisk kris. Vid detta tillstånd går kroppen på mas med hög ämnesomsättning. Tillståndet är kritiskt.

Symtom vid hypotyreos

Underproduktion av hormon

Nedsatt energinivå – Du orkar inte samma som tidigare och känner dig mer trött än vanligt.

Psykiska symtom – Nedstämdhet, ledsenhet och depression. Koncentrations- och minnessvårigheter är även det vanligt.

Oregelbunden kroppstemperatur – Till skillnad från vid hypertyreos så är du här mer frusen än vanligt.

Problem med hud och hår – Både hud och hår känns torrt och sprött.

Påverkan på matsmältningssystemet – Även här tvärtemot vid hypertyreos så kan du bli förstoppad, hård i magen och gå upp i vikt

Påverkan på hjärtat – Din hjärtrytm kan bli långsam och du kan få en lägre puls.

Nedsatt fertilitet – Vi hypotyreos kan du få det svårt att bli med barn.

Svullnad i ansiktet och mörkare röst – Går du lång tid med obehandlad hypotyreos kan du få svullnader i ansiktet och en mörkare röst.

Ont i kroppen – Värk i leder och muskler.

Inflammation i sköldkörteln

En inflammation i sköldkörteln kan orsakas av bakterier eller virus men även att immunförsvaret reagerar mot sköldkörteln. En sköldkörtelinflammation går vanligen över inom sex månader.

Av en inflammation i sköldkörteln kan få symtom som:

Har du däremot en sköldkörtelinflammation där immunförsvaret reagerar mot sköldkörteln kallas det för en tyst inflammation då detta inte ber några symtom.

Oavsett orsaken till din inflammation i sköldkörteln så kan du få symtom på att hormonerna inte är i balans i sköldkörteln på grund av inflammationen. I början så kommer du att ha symtom på en överproduktion och efter drygt 1-2 månader så sjunker istället hormonproduktionen och du får symptom för underproduktion i sköldkörteln.

Knölar i sköldkörteln

En knöl på sköldkörteln kan ge en tryckkänsla på halsen och svårighet att svälja ifall eller känslan av en klump i halsen att den sitter långt ner. Får du en knöl i sköldkörteln bör du uppsöka en läkare för att utesluta cancer. De flesta går med sin knöl en längre tid innan de söker hjälp hos en doktor. Det är ovanligt att knölar i sköldkörteln är cancer. Endast ett fåtal av de 5% av befolkningen i Sverige som har sådana knölar visar sig vara cancer.

För att undersöka om det är cancer sticks en tunn nål in i knölen för en så kallad biopsi. Därefter kan läkaren gå vidare till nästa steg. Om du behöver operera bort sköldkörteln kommer det att krävas en hormonbehandling för att ersätta sköldkörteln.

Förstorad sköldkörtel - Struma

Struma innebär att du har en förstorad sköldkörtel. Du behöver inte känna några besvär alls från detta men har du en förstorad sköldkörtel bör du göra en undersökning hos en läkare för att se vad orsaken till din struma är. Orsakerna kan vara en knöl i sköldkörteln eller en inflammation i sköldkörteln. Det är inte säkert att du ser knölen eller din struma utanpå halsen.

Struma kan orsaka problemen med underproduktion och överproduktion av sköldkörtelhormon. Men du kan även få följande besvär av struma; 

Ett tryck mot luftstrupen

Känsla av en klump i halsen

Svårt att svälja

Svårt att andas

Obehagligt med saker runt halsen – ex polokrage, slips, sjal eller skjortan helt uppknäppt.