Löss går ofta på förskolor och skolor. Det kliar intensivt i huvudet och sprider sig mellan barnen med hår mot hår kontakt.
En viktig myt att spräcka är att alla kan få huvudlöss och det har inget med hygien att göra. Lusen lever på blod och inte på smuts.
För att se om du eller ditt barn har fått huvudlöss kan du använda en luskam och kamma igenom håret över ett vitt papper.
Det finns behandlingar att köpa receptfritt på apoteket för att bli av med huvudlöss. Går det löss på era barns förskola eller skola finns det även medel för att förebygga att lössen fastnar på ert barns huvud.
Hur sprids huvudlöss?
Huvudlöss sprids endast genom kontakt hår mot hår. De kan varken hoppa eller flyga så de klättrar endast på hårstråna. Lössen lever av människors blod.
Hamnar löss utanför håret, till exempel på golvet eller i soffor kan inte förflytta sig och smittar inte. Det är därför en mycket liten risk för spridning via borstar, mössor och sängkläder.
När sprids lössen som mest?
Huvudlöss är som mest aktiva på sommaren. När sedan skolor börjar sprids lössen mellan barnen.
Det är därför bra att innan skolstart se om ditt barn har fått löss och om du hittar dessa behandla innan skolstart. På så sätt kan man hindra spridning av huvudlöss i skolor och förskolor.
När man upptäcker en som har fått huvudlöss är det bra att alla undersöks och behandlas samtidigt. Det kan vara en förskolegrupp, skolklass eller en familj. Det är därför viktigt att meddela personalen på förskolan eller skolan om ert barn får huvudlöss.
Har barnen genomgått en behandling får de gå till förskolan eller skolan. De ska dock undvika hår mot hår kontakt under den första veckan. Har barnet långt hår är det bra att sätta upp håret i en tofs för att minska risken för spridning.
Hur förökar sig löss?
Löss lever bara mellan 6-10 veckor. Äggen kallas gnetter och är ca 1mm. Dessa gnetter är bruna eller gulvita och ser ut som små vattendroppar. De sitter fast på hårstråna nära hårbotten och rä svåra att kamma ut.
En lushona lägger upp till 10 ägg per dag. Hon lägger dem nära hårbotten så lusen har nära till sin föda, vilket är blod från hårbotten.
Äggen kläcks efter 8-10 dagar och kallas då för nymfer.
Nymfen utvecklas sedan till en färdigutvecklas lus på knappt 10 dagar.
Från lagt ägg till färdig huvudlus tar allt som allt cirka 3 veckor.
Det går dock väldigt snabbt och endast två löss i håret kan efter några veckor bli hundratals löss och ägg. Därför är det viktigt att upptäcka dem så snabbt som möjligt och avbryta lössens livscykel.
Hur vet jag om jag eller mitt barn har löss?
Det främsta symptomet är att det kliar i hårbotten. Detta är dock inget säkert tecken på att det är löss, dels då det kan klia av andra orsaker som tex torr hårbotten och dels för att en del kanske inte får den där intensiva klådan så att man misstänker att något är fel.
Har man blivit smittad av löss tar det ca 4-6 veckor innan klådan kommer. Är det dock en återsmitta så kan klådan komma redan efter några dygn. Att man får klåda beror på en överkänslighet för lusens saliv.
Hitta huvudlöss
För att säkert veta om det är löss bör du ha upptäckt löss i håret. Dessa är mycket mycket små, ca 1-3 mm och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. De kan vara svåra att upptäcka.
Använd en luskam för att kamma igenom håret över något vitt underlag. Tex ett vitt papper. Du kan då se lössen på kammen eller som ramlar ner på pappret under.
Det är viktigt att kamma igenom håret noggrant. Börja från hårbotten och sedan längs hela hårstrået. Balsam gör att lössen blir stilla och därmed lättare att upptäcka. Efter varje gång du kammat stryker du av kammen mot ett vitt papper. Finns löss i håret kommer de att fastna på kammen eller ramla ner på underlaget.
Hitta lusägg
Det kan vara lättare att hitta lusägg än själva lössen. Ett lusägg sitter på hårstrået nära hårbotten. Ägg med en lus i sig är mörka och det som är tomma är ljusa, gulvita, ovala. De tomma även är ca 1 mm långa och följer med hårstråets utväxt.
Hittar du endast tomma ägg är det inte säkert att du även har levande löss. Du behöver då inte genomföra någon behandling mot huvudlöss. Antigen försvinner dess ägg när hårstrået växer eller så kan du kamma bort dem.
Hur blir man av med huvudlöss?
Den bästa behandlingen är att både luskamma och använda ett medel avsett för att döda lössen.
Alla i en familj ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. Har ni en familjemedlem under två år bör ni kontakta en doktor online för råd.
Det finns två olika typer av behandlingar av huvudlöss, medicintekniska produkter och läkemedel.
I första hand rekomenderas att använda medicintekniska produkter som innehåller dimetikon, en silikonolja. Dessa ska vara CE-märkta, vilket innebär att de uppfyller EU:s säkerhetskrav.
Denna behandling gör antigen att lössen kvävs eller att de förhindrar att lössen gör av sig med vätskan som bildas när de sugit blod.
Läs instruktionerna noga. Används produkten på fel sätt finns det risk för sämre effekt.
Hjälper inte medicintekniska produkter?
Har ni testat medicintekniska produkter men de envisa huvulössen vill inte försvinna då kan ni behandla med läkemedlet Tenutex. Även detta kan köpas receptfritt på apoteket.
Detta medel används på så sätt att du masserar in en riklig mängd i håret, låt verka i ett dygn och skölj sedan ur medlet. Oftast behövs två behandlingar med 8 dagars mellanrum för att bli av med lössen. Kliandet kan fortsätta ett par dagar efter avslutad behandling.
Efter behandling
Efter att ni avslutat en behandling är det bra att fortsätta att kamma håret noggrant med luskam två till tre gånger i veckan under två veckor. Du kan då försäkra dig om att lössen har försvunnit och inte kommer tillbaka.
Skulle du hitta levande löss igen efter avslutad behandling kan det antingen bero på att du inte följde bruksanvisningen tillräckligt noga eller att du fått nya löss. Använde du dig av läkemedlet kan det även bero på att lössen blivit resistenta. Då ska du byta behandling till en medicinteknisk produkt. Det är troligtvis liten risk för att lössen blir resistenta mot dessa produkter och därför bra att alltid använde dessa i första hand.
Du har inte fått nya löss om du hittar vita tomma lusägg i håret efter behandling. Dessa kan sitta väldigt hårt så de kanske inte försvinner först när du klipper håret.
Enbart luskamning utan behandling
Det finns en del som försöker bli av med lössen enbart genom att noggrant kamma torrt hår med balsam. Effekten av detta är dock mycket sämre än att använda sig av lusmedel. Risken är dessutom stor att ni smittar andra under behandlingstiden.
För att lyckas med detta måste du kamma håret regelbundet, varje dag och mycket noga under minst två veckor.
När ska vi kontakta en doktor online?
När det gäller huvudlöss kan de allra flesta lösa detta själva i hemmet. Det kräver ingen läkarbehandling och medel för behandling finns receptfritt på apoteket.
Skulle det dock vara så att ni har testat behandlingar och inget fungerar. Ni hittar fortfarande levande löss i håret trots behandlingar. Då kan ni kontakta en doktor online för att rådfråga hur ni ska gå vidare. Här kan ni ladda ner appen från Google play och App store. Läs mer om hur du går tillväga här.