Pollenallergi

Pollenallergi

Jaha då var det dags igen. Näsan rinner, ögonen rinner, huvudet dunkar och tröttheten är bedövande.

Är du en av alla svenskar som lider av pollenallergi? På apoteket finns en del hjälp att få receptfritt (för alla barn över 12 år och vuxna). Det finns piller, ögondroppar och nässpray. För de som har väldigt mycket besvär med pollen finns det även sprutor man kan ta för att lindra besvären. Kontakta en online doktor (Google play & App store) så kan du snabbt få hjälp med råd och remiss till en allergiläkare som kan ge dig sprutor.

Ca 30 % av alla svenskar lider av pollenallergi. Det vanligaste är björk- och gräspollen.

Pollensäsongen i Sverige har tre perioder:

 1. Våren – lövträden blommar
 2. Sommaren – gräspollen
 3. Sensommaren/hösten – gråbo

För en del som är allergisk mot flera sorters pollen kan det bli en lång period av besvär. Från det att första trädet blommar på våren till hösten när gråbo är i luften.

Gräspollen

Gräs blommar vanligen under högsommaren. Reagerar du på en typ av gräspollen är risken stor att du är känslig mot fler. I värsta fall kan du få allergisymptom från gräspollen från april till oktober.

De flesta känner mest besvär under högsommaren då pollenhalten vanligast är högst från gräs. De dagar som är varma, torra och med en svag vind är de som har högst pollenhalt.

Trädpollen

Det vanligaste lövträdet i Sverige är björk. Björkpollenallergi är även en av de vanligaste allergierna i Sverige. Säsongen med björkpollen är kort men intensiv. Många som har björkpollenallergi är även känsliga mot al och hassel som blommar tidigare än björk.

Gråbopollen

Bor man i södra Sverige kan pollenallergin starta så tidigt som januari eller februari. Gråbo är en växt som blommar lite senare än gräs och därmed kommer ofta allergibesvären från gråbo först under juli-september. Du kan hitta gråbo i hela Sverige förutom de inre delarna av norra Norrland.

En liten kuriosa är att även kryddväxter som tex basilika och oregano tillhör samma växtfamilj som gråbo. Det innebär att du som lider av gråboallergi även kan få allergisymptom om du äter mat med dessa kryddor i.

Hur vet jag om jag har pollenallergi?

Det kan vara svårt att skilja på pollenallergi och vanlig förkylning då symptomen är snarlika. Men en regel är att förkylning ofta går över efter en kortare tid medan pollenallergin håller i sig under längre tid.

Pollenallergi symptom

Vanligen får en pollenallergiker symptom från ögon och näsa. Men en allergi kan även orsaka trötthet som kan vara påfrestande för att orka med vardagen. All pollenallergi ger samma symptom.

Här är några symptom för pollenallergi du kan hålla utkik efter:

 • Irriterande rinnande och kliande röda ögon
 • Rinnande, vattnig klar snuva och/eller täppt näsa
 • Klåda i näsan och/eller svalget
 • Nysningar (vanligen flera på raken)
 • Trötthet
 • Svårt att andas, ihållande hosta eller pipande andning
 • Eksem
 • Även hosta (rethosta) och andnöd kan förekomma. Dessa är tecken på astma. Oftast kommer dessa symptom när pollenhalten är som högst och förvärras vid ansträngning.

Pollenallergi eller förkylning

Det finns två saker som man kan tänka på för att veta om ens snuva är pollenallergi eller förkylning.

 1. Är den återkommande ungefär samma period varje år, vid våren och sommaren.
 2. Går det över efter en vecka eller håller i sig i flera veckor.

Skillnader mellan pollenallergi och förkylning:

  Pollenallergi Förkylning
Näsa och halsNysattacker – flera nysningar i sträck. Snuvan är lättflytande och näsan rinner, kliar och är täppt. Klåda i halsenSporadiska nysningar. Snuvan blir ofta trögflytande efter en tid och näsan rinner och är täppt. Ont i halsen
ÖgonRöda, kliande, svullna, irriteradeOftast inga symptom från ögon
FeberI regel ingen feberLåg feber kan förekomma
VararKan vara i flera veckor, återkommer varje årGår ofta över av sig själv inom någon vecka

Hur hög är pollenhalten i luften nu?

Det finns flera sidor som håller koll på pollenhalten där du bor. Här är exempel på två sidor att titta pollenhalten på:

https://pollenkoll.se/pollenprognos/

http://pollenrapporten.se/