Springmask

Springmask

Springmask

Springmask är ganska vanligt bland barn, speciellt i förskoleåldern. Den dåliga nyheten är att dessa små ägg från springmasken finns i dammet. De sprider sig snabbt mellan familjemedlemmar och därför är det viktigt att alla i hela familjen behandlas samtidigt.

Det är inte säkert att man får några symptom och kan därför bära på springmask utan att man vet om det. Så även om springmask endast upptäckts på en familjemedlem behöver inte det betyda att inte de andra även är smittade.

Springmask är ofarligt men det kan kännas besvärande då det kliar. Informera er förskola eller skola om ni får springmask. Det är vanligt att det sprider sig vidare mellan barnen. Behandlingen är enkel och finns att köpa receptfritt på apoteket. Har du mindre barn som inte kan svälja piller finns flytande medicin som behöver skrivas ut av en läkare. Du kan enkelt ladda ner en app och kontakta en doktor online för att snabbt få receptet till närmsta apotek. Här kan du ladda ner appen för Google play eller app store. Läs mer längre ner om hur behandlingen går till.

Hur vet man om ens barn fått springmask?

Större barn kan klaga på att det kliar i rumpan nattetid eller kväll när de ligger och vilar en längre tid. Det kan finnas andra orsaker till att det kliar i rumpan så påbörja inte en behandling utan att ha sett någon springmask.

Det bästa och enklaste sättet är att titta i rumpan när de sover om man misstänker detta. Du kan då se små smala vita maskar som kryper ut. Springmaskarna lägger sina ägg i ändtarmsöppningen på kvällen och natten. Det går även ibland att se i bajset antigen i toaletten eller i blöjan.

Springmask är ca 1 cm långa, vita och tunna som en sytråd.

Är det ett mindre barn som inte själv kan berätta vad som besvärar dem kan man upptäcka att de vaknar ledsna flera gånger under natten. Vanligen redan någon timma efter att de har somnat och sover sedan oroligt. De kanske drar i blöjan. Det är inte helt lätt att veta vad det är som besvärar dem utan du upptäcker det oftast när du byter bajsblöja och ser springmaskar, antingen levande eller döda.

Springmask kan göra att det blir lite irriterat och rött vid ändtarmsöppningen. Springmaskarna kan även sprida sig till slidöppningen och göra att det blir irriterat och rött även där.

Hur smittar springmask?

Springmask sprids genom att man får i sig ägg genom munnen. Sedan utvecklas dessa ägg till larver i magsäcken och sedan till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. Därefter lägger springmasken nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Därför är det viktigt att på morgonen under smittperioden tvätta rumpan med tvål för att bli av med de ägg som springmasken har lagt under natten. Man ska även gärna sova med tighta pyjamasbyxor eller shorts.

Äggen från springmasken kan spridas via fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder. Små barn som sätter fingrarna i munnen mycket kan smitta sig själva om de kliar sig i rumpan och sedan tar fingrarna i munnen.

Springmaskens ägg kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen.

Har ni husdjur så kan inte springmask leva hos djuren men de kan dock finnas ägg i djurens päls. Därmed kan de sprida äggen till människor.

Springmaskens ägg finns dock naturligt i vår miljö. De finns i damm och tyger såsom till exempel sängen och soffan.

Behandling av springmask

Medlet som ska användas mot springmask heter Vanquin. Det finns receptfritt på apoteket och är små piller som ska tas.

Du tar 1 piller per 10 kg du väger så det går åt en del till en hel familj. Väger barnet under 10kg eller inte kan svälja piller kan man få en flytande form av medicinen som heter Vermox. Denna medicin behöver skrivas ut av en doktor. Enklast kontaktar du en doktor online som kan ge dig ett recept direkt. Här kan du ladda ner appen för Google play eller app store.

Tabletterna går även att krossa om någon familjemedlem har svårt att svälja dem. De får dock inte tuggas då de innehåller ett rött färgämne som kan missfärga tänderna.

 • Du kan krossa tabletterna och blanda dem med yoghurt, gröt eller liknande.
 • Du kan även lösa upp tabletterna ordentligt i vatten och ge barnet läkemedlet med en doseringsspruta.

Som vi tidigare nämnde ska alla i en familj behandlas samtidigt vid springmask. Har ni barn under 2 år så rådfråga med en doktor innan om även detta barn ska behandlas. Det kan bero på om ni har sett springmask även på det lilla barnet.

Det kan även upprepas att behandling inte ska ske om man inte har sett maskar. Klåda i rumpan kan bero på flera olika saker. Kontakta gärna en doktor online för att rådfråga innan behandling.

Hur lång tid tar det innan springmask dör?

Det tar ungefär ett och ett halvt dygn för Vanguin att passera mag-tarmkanalen. Ditt bajs kan bli rött men det är bara medicinen som färgar det så inget att oroa sig för. Hur lång tid det tar exakt kan variera från person till person då alla har olika snabb eller långsam matsmältningsprocess.

När Vanquin har passerat hela mag-tarmkanalen är springmaskarna och larverna borta. Det tar ofta ett par dygn. Springmaskens ägg påverkas dock inte av Vanquin och därför behöver behandlingen återupprepas efter ca 14-21 dagar. Det tar ca 14 dagar för ett ägg att bli en springmask.

Vad ska vi göra för att hålla springmasken borta efter behandling?

Eftersom att det tar ett par dygn för alla springmaskar och larver att dö är det viktigt med hygien från första behandlingen till ett par dagar efter den andra kuren har tagits.

 • Sov i pyjamas eller tajta byxor eller shorts.
 • Varje morgon under de första dagarna efter kuren tagits (både kur 1 och 2) ska underkläder eller sovkläder bytas och tvättas. Tvätta dem gärna samma dag som ni byter dem.
 • Rumpan tvättas med tvål under de första dagarna efter Vanquin har tagits, både kur 1 och 2.
 • Även alla lakan tvättas ofta under behandlingstiden. Oftare direkt efter behandling och sedan ett par gånger under de veckorna mellan behandlingarna.
 • Egentligen gäller detta alltid men var extra noga med att tvätta händerna noggrant efter toalettbesök samt innan maten. Flytande tvål och egen handduk.
 • Ha kortklippta naglar för att springmaskens ägg inte ska kunna fastna under naglarna.
 • Dammsug och dammtorka badrum och sovrum helst varje dag.
 • Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag.
 • Tvätta gosedjur eller skölj med vatten flera gånger om de ej tål tvätt.
 • Har ni husdjur bör även dessa tvättas då springmaskens ägg kan finnas i djurets päls.

Kan mitt barn gå till förskola eller skola med springmask?

Har ditt barn fått springmask behöver det inte vara hemma från förskola eller skola, vare sig de fått vanquin eller vermox eller inte. Det kan dock finnas en del egna rutiner på din förskola eller skola när det gäller springmask så är du tveksam fråga vad som gäller.

Det brukar ofta vara mer än ett barn som fått springmask på en förskola eller skola och därför kan det vara bra att informera personalen om detta. Då kan andra föräldrar vara mer uppmärksamma om de ser symptom och kan sätta in behandling direkt.

Förutom ovan tips så kan det även vara bra att se till att barnet tvättar sina händer efter förskolan eller skolan. Låt dem även byta kläder efter förskola eller skola. Tvätta kläderna så snart det går.

När behöver jag söka vård vid springmask?

Försvinner inte besvären från springmask trots att ni har behandlats med receptfritt läkemedel två gånger kontakta en läkare online för råd.

Har ni barn under 2 år eller som väger under 10 kg i familjen eller barn som har svårt att svälja pillren. Då kan i också kontakta en läkare online som hjälper er hur ni ska göra med behandlingen. Här kan du ladda ner appen för Google play eller app store.