Sluta röka

Sluta röka

I Sverige dör 12 000 per år av rökningen, samt ytterligare 200 per år i passiv rökning.Detta innebär att rökningen står för vart 7:e dödsfall i Sverige.  Varannan dagligrökare dör i förtid på grund av sin rökning. Dagligrökning förkortar livet med i genomsnitt 10 år. 20 gånger större risk för ett 60-tal sjukdomar.

Efter intåget av coronaviruset med sjukdomen covid-19 har de negativa effekterna av rökning fått mer utrymme. Det visar sig att de som röker löper en väsentligt högre risk att drabbas hårdare av covid-19. Förutom covid-19 finns det mängder med sjukdomar där rökning ökar risken att få dem och gör att sjukdomen förvärras. Exempelvis vid hjärt- och kärlsjukdomar ökar risken att drabbas med 50 % om du är rökare. Slutar du att röka minskar din risk redan dagen efter och efter 5 år har du samma risker som en icke-rökare.

Hjälp att sluta röka

Vill du sluta röka finns det hjälp att få. Du kan testa själv med hjälpmedel som finns på apoteket i form av olika nikotinprodukter. Det finns även olika läkemedel som hjälper en att minska sitt röksug och därmed underlättar att sluta helt. Kontakta en doktor online (ladda ner i Google play & App store) så kan de hjälpa dig med din rökavvänjning genom olika läkemedel eller stöd i din process till att bli rökfri.

Förutom läkemedel finns det flera alternativa behandlingar som exempelvis hypnos, akupunktur etcetera som säger sig hjälpa vid rökavvänjning. Det finns även kurser och grupper man kan gå i om man vill ha ett personligt stöd på vägen. Att träffa andra i samma situation kan öka din motivation och din chans att lyckas. Gillar du att läsa och få ännu mer tips och råd i din väg mot ett rökfritt liv finns det massor av böcker för att sluta röka på Bokus.com.

När suget på en cigarett blir svårt ta istället en promenad, power walk, danspass, löppass – utefter din nuvarande form. Då får du ännu mer hälsofördelar med din rökning samtidigt som ett hårt träningspass kan göra att du glömmer bort den där cigaretten en stund och sen kanske suget är borta.

Bästa tipsen för att sluta röka:

Innan stoppdagen:

 • Bestäm dig! Säg att då, det datumet är det slut och lägg ner helt. Släng ut all tobak från ditt hem och säg till så många andra som möjligt att du ska sluta det datumet. Det är svårare att fuska om andra vet om att du ska sluta.
 • Fram till stoppdagen kan du börja med att hoppa över en eller annan cigarett och röka på andra tider eller platser än vad du vanligen gör.

Efter stoppdagen:

 • Du kommer märka att dina smaklökar blir bättre och att maten börjar smaka mer. Det är viktigt att du håller dig till att äta regelbundet och även dricka vätska. Ibland förväxlas röksuget av törst eller hunger.
 • Motion! Som vi skrev ovan passa på att öka på din motion. Din kondition kommer att öka avsevärt endast av att du slutar röka så du kommer upptäcka att du orkar mer efter ett tag.
 • Var beredd på bakslag och det är ok. Det är svårt att sluta röka så faller du dit en gång är det ok så länge du inte bara ger upp och börjar igen. Börja bara om och räkna dina rökfria dagar och ta nya tag.
 • Försök i den mån det går att undvika situationer där du vanligen upplever ett starkt röksug, exempelvis på krogen, sitta på en uteservering eller liknande.
 • Sätt ett mål längre fram – exempelvis när du varit rökfri i 365 dagar ska du unna dig en resa eller en sak som du länge önskat dig men inte haft råd med. Fira den dagen och visa att du är stolt över dig själv för det ska du vara.
 • Fira även små mål som 1 månad rökfri, 2 månader rökfri, 6 månader rökfri etcetera för att hålla motivationen uppe.
 • Sätt upp en lista med alla positiva hälsofördelar ditt rökstopp kommer att ge dig för att motivera dig.
 • Har du barn eller barnbarn tänk på att du nu kommer att få vara med dem en längre tid och se dem växa upp än du troligtvis skulle ha fått om du inte slutat röka.
 • Glöm inte att det tar länge att bli av med ett långt beroende så ha tålamod och fortsätt kämpa. Du klarar det! 

10 orsaker till att sluta röka

Det finns många många orsaker till att sluta röka. Det förbättrar din allmänna hälsa och många sjukdomar ger värre symptom om du är rökare. Men här listar vi 10 av alla orsakerna till att faktiskt sluta röka.

 1. Hjärt- och kärlsjukdomar

När du röker ökar risken för att få någon hjärt- och kärlsjukdom med 50 %. 3 500 dödsfall per år i hjärtinfarkt eller stroke beräknas bero på rökning. Kolmonoxiden i tobaksröken blockerar de röda blodkropparna och minskar därmed kroppens förmåga att ta upp syre, vilket gör det svårare för hjärtat att arbeta. Förutom detta höjs blodtrycket, pulsen blir högre och åderförfettning i kärlen påskyndas.

 1. KOL

3000 dör varje år i Sverige på grund av KOL och dessa beror till främsta del av rökning.

 1. Typ 2-diabetes

Rökning dubblerar risken att drabbas av typ 2-diabetes.

 1. Lungcancer

Varje år i Sverige dör 4000 personer av lungcancer. Den största bakomliggande orsaken är rökning. 90 % av all lungcancer beräknas bero på rökning.

 1. Cancer

Förutom lungcancer finns det en rad fler cancersorter som har en ökad risk att få om man är rökare. 5 200 dör varje år av cancer orsakad av rökning. Exempel på cancer som du har ökad risk att drabbas av om du röker: bukspottskörtelcancer, livmoderhalscancer, magsäckscancer, matstrupecancer, njurcancer, urinblåsecancer

 1. Pengar

Rökning kostar pengar. Tänk på hur mycket pengar du kommer att kunna spara om du slutar att röka. Använd detta som en morot. Tänk att du ska köpa något för dessa pengar som du verkligen vill ha när du varit rökfri i ett år.

 1. Passiv rökning drabbar dina barn och din omgivning

Det är tyvärr så att den passiva rökningen även den är mycket skadlig för de som andas in den. Din rökning inte bara dig utan de i din närhet en sämre hälsa. Den som röker en cigarett andas själv in högst ¼ av röken, resten går ut i omgivningen. Denna ”sidorök” innehåller fler och större partiklar och skadliga ämnen än den rök som rökaren själv drar i sig. Det beror på att cigaretten brinner sämre mellan puffarna. När rökaren tar ett bloss på cigaretten ökar syretillförseln, temperaturen stiger och förbränningen blir effektivare. Även röklukt (sk tredjehandsrök) kan vara hälsoskadlig, särskilt för barn.

 1. Övriga livsnedsättande sjukdomar

Ryggvärk, magsår, åldersblindhet, hörselnedsättning, giftstruma, psoriasis, demens, ledgångsreumatism och benskörhet. Svår tandlossning. Nedsatt immunförsvar och nedsatt kondition.

 1. Graviditet och rökning

Dålig fostertillväxt, missfall och plötslig spädbarnsdöd. Större risk för astma, allergi, ADHD och beteendestörningar.

 1. Psykisk hälsa

Studier visar att de som röker i större utsträckning känner sig deprimerade, ångest och stress. De som slutar röka upplever att alla dessa områden minskar när de slutade och att deras livskvalitet ökar avsevärt. Sömnen visar sig även den bli bättre efter en tid av rökstopp. Behöver du hjälp med psykisk ohälsa erbjuder även doktor.se psykologer. Du kan då tryggt i ditt eget hem få stöd och hjälp. 

Positiva hälsoeffekter att se fram emot

När du slutar att röka förbättrar du din hälsa. Redan direkt efter rökstoppet kommer det att börja gå mot en bättre hälsa och lungorna börjar återhämta sig. Här får ni en grafisk bild för vad som händer tiden efter ett rökstopp. Som ni kan se går det ganska snabbt mot en bättre hälsa. Detta visar att det aldrig är för sent att sluta röka. 

20min

Blodtryck och puls har gått ner på normal nivå och blodkärlen vidgas.

Kolmonoxiden i blodet minskar och syrehalten i blodet börjar återgå till den normala.

Risken för hjärtinfarkt minskar.

Blodcirkulationen och lungkapaciteten har märkbart förbättras och konditionen har ökat med 15 %. Kvinnors möjlighet att bli gravida har ökat avsevärt, liksom mäns förmåga att få erektion. Smak- och luktsinnet återvänder.

Skadorna i blodkärlen börjar repareras och risken för blodpropp har minskat.

Risken för hjärtinfarkt har halverats.

Risken att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt är nästan lika liten som hos en person som aldrig rökt. Risken för att utveckla cancer i struphuvudet, urinblåsan eller bukspottskörteln har minskat betydligt.

Risken för lungcancer har sjunkit med två tredjedelar.

De sjukdomsrisker som följer rökningen är nu nästan lika låga som för dem som aldrig har rökt.

Sluta röka - biverkningar

När man slutar röka händer det mycket i kroppen och i slutändan kommer det att vara positiva saker som hänt. Det kan dock under vägen dit vara besvärligt för en del som slutar röka, förutom det uppenbara abstinensen och suget finns det fler saker som kan komma. Det kan vara bra att ha koll på dessa så vet du att det är övergående och har med ditt rökstopp att göra.